Aktuelle arbeidssteder
Arbeidsplassene for en kokk er knyttet til kjøkkener på serveringssteder – fra hurtigmat – til gourmetrestauranter, hoteller og andre overnattingsbedrifter, turistskip, borerigger, handelsskip og fiskefartøyer til ferskvareavdelinger i dagligvarebutikker.
Sentrale arbeidsoppgaver
Sentrale arbeidsområder er
- matlaging og anretting i henhold til gjestenes og brukernes ønsker og behov: mat til hverdag, fest eller for spesielle behov
- anvendelse av ulike råvarer og tilberedningsmetoder i matlagingen
- utvikling av nye produkter, retter og resepter
- komponering av menyer, priseberegninger
- tilbereding av baker- og konditorvarer til dagens måltider og desserter
- valg av drikkevarer som passer til de ulike matrettene
Personlige egenskaper
En kokk skal kunne tilberede mat for alle typer mennesker og anledninger, og må kunne arbeide planmessig, selvstendig og i team. Du må være glad i å lage mat, ha estetisk sans, være kreativ og nøyaktig, ha god personlig hygiene og økonomisk sans. Du bør like å skape trivsel og velvære, ha gode kommunikasjonsevner og være serviceorientert. En kokk arbeider ofte skiftarbeid.
Kilde: vilbli.no